Om uiteenlopende redenen kan outplacement worden aangevraagd. Je bent boventallig geraakt of je blijkt niet goed te passen in de functie en in beide gevallen financiert je werkgever een outplacementtraject. Het kan ook zijn dat jij liever iets anders wilt doen in een andere organisatie en je werkgever een outplacementtraject financiert, omdat je werkgever het liefst werkt met gemotiveerde medewerkers.

Hopelijk kunnen jij en je werkgever door middel van een outplacementtraject en een vaststellingsovereenkomst op een goede manier uit elkaar gaan. Het scheelt jou en je werkgever hoge juridische kosten en jij krijgt met een outplacementtraject zicht op een nieuwe toekomst.

Hoe werkt een outplacementtraject?

In een outplacementtraject besteed ik aandacht aan de verwerking van het afscheid van de laatste werkplek, zodat er ruimte ontstaat voor een nieuw perspectief. Vervolgens besteed ik aandacht aan wie jij bent als persoon, wat je goed kunt en wat je interesses, loopbaanwaarden en drijfveren zijn. Eigenlijk net als in een loopbaantraject! Met dit verschil dat als jij je actieplan klaar hebt of je zicht hebt op jouw zoekprofiel, we overgaan tot netwerken en solliciteren. Zie ook ‘Solliciteren met een ijzersterk CV’.

Op basis van jouw samenvatting van het traject, maak je voor jezelf een elevator pitch. Je zet jezelf neer als 'merk'. Wie jij zegt te zijn moet kloppen en je belangrijkste eigenschappen passen helemaal bij het werk dat jij graag wilt doen. Het is voor jou zelf ook helemaal duidelijk waarom jij dit werk graag wilt doen.

Als je op een verjaardag bent, langs het voetbalveld staat aan te moedigen, in de winkel een praatje maakt met een bekende en het onderwerp is 'werk', dan weet jij precies wat je moet vertellen. Je vertelt wat jou typeert, waar je naar op zoek bent en vraagt of ze jou verder kunnen helpen.

Personal Branding en een Elevator pitch heb je nodig voor de volgende onderdelen 'Netwerken en solliciteren'.

Ik leer je netwerken met beïnvloeders (mensen die werk doen wat jij wilt) van vacatures, waarbij je ook kunt toelichten wie je bent en wat je zoekt. Als je al langere tijd niet hebt gesolliciteerd, zul je je misschien afvragen waarom je zou moeten netwerken. Als je weet dat maar 30% van de vacatures wordt ingevuld op basis van advertenties op vacaturebanken, dan begrijp je dat je vooral via andere kanalen zult moeten gaan zoeken. Netwerken is hierbij het belangrijkste kanaal. Dat komt doordat je al in beeld bent, zodra een vacature gaat ontstaan. De vacatures die je op vacaturebanken ziet, bestaan al minimaal 70 dagen. Waar mogelijk zal ik je ingangen geven via mijn netwerk geven, maar jij bent verantwoordelijk voor het ondernemen van actie en ik support!

Introversie, hoogsensitief en solliciteren

Dit is een stukje wat lastig kan zijn als je meer introvert van aard bent. Het gedeelte waarbij we reflecteren dat lukt meestal wel goed. Maar in jouw omgeving gaan uiten dat jij op zoek bent naar werk en wat jou het leukst lijkt en waar je goed in bent? Dat is voor de meeste mensen een uitdaging. Bij mijn introverte cliënten is dit het moment dat de belemmerende gedachten en vastgeroeste overtuigingen volop naar boven kunnen komen.

‘Doodeng’, hoor ik van cliënten die een dijk van een CV hebben… En daar gaan we dus ook mee aan de slag. Je CV is vaak een opsomming van taken, die niet erg tot de verbeelding spreken van de selecteurs. Door je resultaten en projecten te bespreken en alles wat je allemaal gedaan hebt, maar wat voor jou zo gewoon lijkt, krijg je waarschijnlijk een heel ander beeld van jezelf. En dat is precies de bedoeling. Dat je trots bent op wat je allemaal hebt gepresteerd. Deze trots mag je ook uitstralen naar je omgeving en naar je nieuwe werkgever. Want de pretlichtjes, omdat je weet wat je wilt en het zelfvertrouwen, omdat je goed kunt verwoorden wat jij komt brengen, maken dat de kans op succes een stuk groter wordt.

Mijn hoogsensitieve cliënten zullen in dit deel van het traject ook gaan kennismaken met mogelijke collega’s en werkgevers. Voor hen het moment om de antennes flink ‘aan’ te zetten. Voelt het goed of merk je aan kleine signaaltjes dat je niet op de juiste plek zit of met de juiste mensen praat? Wat zou de verklaring kunnen zijn dat het niet goed voelt? Meestal is hier wel een reden voor aan te wijzen (denk aan werken in een kantoortuin, verschillende boodschappen van wat wel en niet wordt gezegd, zich opgesloten voelen etc). Voor hen is het belangrijk onder welke werkomstandigheden zij het beste gedijen met welk type mensen.

Ik geef informatie over het gebruik van social media zoals LinkedIn, Facebook en Twitter en over het maken van een sterk LinkedIn profiel.

Je kunt ervan uitgaan dat selecteurs sowieso een kijkje gaan nemen op je LinkedIn profiel, dus zorg je ervoor dat je deze zo optimaal mogelijk gaat vullen.

Je LinkedIn profiel vul je met het CV dat je hebt gemaakt en misschien ook met wat jij hebt gepubliceerd of met reviews of onderschrijvingen van klanten, collega's, leidinggevende etc. Je ontvangt een stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe jij je profiel optimaal kunt vullen. Zodra je een goed profiel hebt kun je gaan zoeken naar mensen die voor jou interessant kunnen zijn, nodig je mensen uit voor je netwerk en kun je organisaties volgen.

Je kunt aangeven op LinkedIn dat je openstaat voor nieuwe functies en je kunt zelf ook op zoek gaan naar vacatures.

Vacatures of functiebeschrijvingen leer je analyseren, zodat je een goede motivatiebrief kunt schrijven en je je CV kunt aanpassen, waardoor deze sneller zal worden geselecteerd.

En tot slot bereiden we het sollicitatiegesprek voor en indien nodig de onderhandelingen over het salaris.

Lijkt dit je iets?

Wil je komen kennismaken? Na de kennismaking maak ik een offerte voor jou en je werkgever. Daarin neem ik ook een driegesprek op, zodat je werkgever precies weet wat het doel is en kan kiezen voor een outplacementtraject voor 6, 9 maanden of voor een van-werk-naar-werktraject.

Mail naar cecile@onlineloopbaanadvies.nl en kom vrijblijvend kennismaken. Of bel 06 43277346.

Aan de slag met outplacement?

Heb je een loopbaanvraag waar je antwoord op wilt? Ik ga graag met je in gesprek.