Veel mensen die ik spreek (of schrijf als online loopbaanadviseur) hebben een druk leven. Of dit ook echt zo is of dat het als druk wordt ervaren, dat kan ik niet bepalen. Wat ik vooral meekrijg is dat minder mensen hetzelfde werk moeten doen, vanwege bezuinigingen op het werk. Er wordt meer geautomatiseerd, dus dient er efficiënter omgesprongen te worden met de hoeveelheid personeel die wordt ingezet. Kortom, de automatisering leidt tot een bezuinigingsslag. De mensen die werken voor zo’n organisatie doen niet minder dan voorheen, maar hetzelfde of zelfs meer. Iemand zal input moeten leveren, de computer gaat (nog) niet uit zichzelf aan de slag. En zo zijn er meer oorzaken waardoor je werkstress kunt ervaren (werk en privé liggen uit balans, je leeftijd kan je parten gaan spelen enzovoort).
Hoe zorg je er nu voor dat je op een ontspannen manier je werk kunt doen en niet ziek gaat uitvallen door werkstress?
Dit wordt een moeilijke, want je wilt graag voldoen aan de vraag van je werkgever en het laatste wat je wilt is je werk kwijtraken, omdat je het werk niet aan zou kunnen. Ik denk dat de meeste mensen wel weten wat voor hen werkt, maar vervolgens in de hectiek van de dag gewoon meegaan met de stroom en van hot naar her hollen. Jezelf rust gunnen is er niet bij en past ook niet bij de status die veel mensen hechten aan ‘het druk hebben’. Valt het wel mee met de drukte, dan laat je dat niet merken. Je zorgt er wel voor dat je agenda volloopt met afspraken. Je typt flink door achter je computer….
3 eenvoudige manieren om je hoofd te kalmeren
Het geheim is dat je jezelf gedurende de dag en gedurende de week rustpauzes gunt. Plan dit in je agenda of download een app die je waarschuwt dat je weer even stopt. De pauzes kun je op verschillende manieren invullen. De 3 meest effectieve manieren voor je hersenen, waardoor je stress snel gaat zakken is:
- door te gaan bewegen (even een frisse neus halen in de pauze of een rondje door het gebouw te lopen)
- door muziek te luisteren
- door je collega te helpen
Erik Scherder legt uit welk effect bewegen, muziek luisteren en empathie hebben op de werking van je hersenen in het volgende filmpje:
Is dat alles?
Nee, natuurlijk niet. Als je je werk niet leuk vindt of als er problemen zijn op je werk, dan zul je op zoek moeten gaan naar de oorzaak van je probleem. En dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Het vereist zelfonderzoek, onderzoek naar de oorzaak van conflicten of een slechte organisatie van je werk.
Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet of het werk dat je doet wel bij je past? Neem vrijblijvend contact met me op en maak gebruik van de mogelijkheid om een uur met me te mailen (cecile@degraafloopbaanadvies.nl). Je kunt op deze manier bepalen of online loopbaanadvies voor jou een oplossing kan bieden.