3 sollicitatietips voor het vinden van een baan in 2016

Gezien het enorme aanbod aan informatie dat beschikbaar is voor baanzoekers in ben ik ervan overtuigd dat iedere werkzoekende denkt dat het sollicitatieproces geen geheimen meer kent. Toch zijn er drie dingen die je je niet zo snel realiseert bij het zoeken naar een baan in deze tijd:

1. ATS vermindert je kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek

Applicant Tracking Systems (ATS) of kandidaat volgsystemen werden ontworpen om het recruitmentproces van vinden en selecteren van CV’s om de beste kandidaat voor een baan te krijgen, beheersbaar en efficiënter te maken. Toch blijkt steeds weer dat het gebruik van dit systeem niet automatisch tot de beste kandidaten leidt. Waarom niet? Iedere professionele recruiter kan je vertellen dat ze mensen selecteren op basis van persoonlijkheid, soft skills en ervaring. Drie dingen die ATS niet goed kunnen beoordelen. De enige manier om ATS te omzeilen is je een weg te banen via je netwerk en je CV buiten ATS om bij de beslissende persoon te krijgen.

2. Je volgende baan heeft geen functietitel

Bedrijven realiseren zich dat het aannemen van mensen voor een specifieke functie riskant is. Ze willen het liefst multi-inzetbare medewerkers. Dat komt doordat de snelheid van veranderingen het onwaarschijnlijk maken, dat het werk dat je nu moet doen, exact hetzelfde is als het werk waar over een half jaar behoefte aan is. In plaats van mensen voor één bepaalde functie, zoeken bedrijven naar mensen die een bepaalde rol kunnen vervullen of in het algemeen problemen kunnen oplossen. Je kunt hierop inspelen door jezelf te positioneren als een onderwerpdeskundige, die problemen weet op te lossen.

3. De baan die je écht wilt bestaat (nog) niet….

In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het vinden van die ene baan zoiets als het kopen van een tweedehands auto. Je bent gedwongen te kiezen uit wat beschikbaar is. In plaats van genoegen te nemen met het geringe aanbod op deze competitieve arbeidsmarkt, kun je ook de zaak omdraaien. Stem je zelf gericht af op het geringe aanbod. Maak een verlanglijst met organisaties waar jij graag een gesprek zou willen hebben. Focus hier al je netwerkactiviteiten op. Het resultaat zal zijn dat je zinvolle gesprekken voert met mensen die je kunnen helpen vast te stellen aan wel van jouw kwaliteiten behoefte is bij hun organisatie zodat je jezelf hiermee kunt profileren.

Solliciteren in 2016 gaat over je bewust worden van wat écht werkt. Wanneer je niet de resultaten krijgt die je wenst, is het misschien tijd om terug te gaan naar het begin en je werkwijze te evalueren. Wetenschappers zeggen dat het verzamelen van nieuwe informatie, experimenteren en nieuwe methodes gebruiken het geheim is van het bereiken van andere, betere resultaten. Wat werkt in de wetenschap, werkt ook bij solliciteren!

Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact op via cecile@onlineloopbaanadvies.nl.

Door Cecile de Graaf

Overweeg je loopbaanadvies of outplacement? Welke consequenties heeft dit en hoe kom je goed beslagen ten ijs? • 8 jaren geleden

Wat je moet weten over loopbaanadvies, outplacement en ontslag

Je wilt graag weten wat je echt bij je past... Als werkgever wil je graag gemotiveerd personeel... Goed voorwerk voorkomt vervelende verrassingen!

Lees verder › 3 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct