7 doorslaggevende eigenschappen van een succesvolle zelfstandige

“Ik zou me graag willen bezighouden met het verkopen van een voor mij aantrekkelijk product. En dan wil ik mensen laten dromen over de mogelijkheden van dat mooie product. Ik laat me door een bedrijf inhuren als zzp-er. Ik denk dan aan mooie espresso-apparaten, maar bijvoorbeeld ook kwalitatief goede verf in mooie kleuren voor het interieur”.

“Ik heb zoveel kennis en ervaring opgedaan met financiën en ICT, maar binnen ons bedrijf is er geen ruimte om van al mijn kwaliteiten gebruik te maken. Ik doe maar een deeltje van wat ik zou kunnen”.

“Ik ben één van de enigen in Nederland met specifieke kennis over brandveiligheid. Misschien ga ik wel verder met mijn eigen onderneming”.

“Onze zorginstelling houdt zich bezig met langlopende trajecten, waardoor cliënten afhankelijk worden van ons, terwijl dat niet hoeft. Ik wil mensen tools aanreiken, zodat ze zelfstandig verder kunnen”.

Steeds meer mensen kiezen voor zelfstandig

Dit zijn uitspraken van mensen die ik heb mogen begeleiden in de afgelopen periode. Zzp-er worden neemt een vlucht in Nederland. Eind 2015 zijn er bijna 1,8 miljoen ondernemingen, ruim 385.000 meer bedrijven dan in dezelfde periode in 2010.  Ook is er een daling te zien van het aantal bedrijven dat stopt. Grote organisaties bieden geen baanzekerheid en na de zoveelste reorganisatie en bezuinigingsoperatie zijn mensen er wel klaar mee. Daarnaast beschikken deze mensen (veel vrouwen en 65+-ers) over een schat aan ervaring en aan kennis die ze in de loop van de jaren hebben opgedaan.

Volledig of parttime zelfstandige?

Als gevolg van reorganisaties of boventalligheid komen mensen bij mij terecht. De eerste insteek is om te onderzoeken wat ze tot nu toe hebben gedaan, wat ze kunnen en wat ze graag zouden willen voor de toekomst. Bijna standaard wordt onderzocht of ze vergelijkbaar werk in een andere organisatie kunnen vinden. Logisch, want er zal wel brood op de plank moeten komen. De meeste klanten zijn 40+ en hebben een gezin met opgroeiende kinderen en een hypotheek. Toch hebben twee mensen van de hierboven genoemde voorbeelden besloten om volledig zelfstandig verder te gaan. De één verkent de mogelijkheden en heeft zichzelf ten doel gesteld om over een jaar voldoende inkomsten te hebben. De ander heeft nu, na anderhalf jaar, een goedlopende praktijk en staat op het punt om collega’s in te schakelen, omdat haar agenda vol zit.

De andere twee willen een baan in loondienst combineren waarbij ze een paar uur per week starten als zelfstandige. Als het goed gaat lopen, dan willen ze het aantal uren per week gaan uitbreiden. Ook een goede keus. Als je kostwinner bent, neem je wel een risico als je helemaal zelfstandig wilt worden.

De risico’s

Het is duidelijk dat werken als zelfstandige niet iets is wat je even op een regenachtige namiddag beslist. Financieel heeft het nogal wat haken en ogen (je bouwt geen pensioen op, je moet jezelf verzekeren, wat doe je in mindere tijden…?). Dit betekent dat je partner een goed basisinkomen moet hebben, je beschikt over een flinke spaarpot of dat je voldoende uitkering krijgt om het een poosje uit te zingen. Behalve dat je minder inkomsten krijgt, zul je ook moeten investeren in je onderneming; zelfs als je genoeg denkt te hebben aan een smartphone en een laptop.

Als je besluit om een baan in loondienst te combineren met werken als zelfstandige, dan komt de factor tijd om de hoek kijken. Wil je serieus iets van de grond krijgen, dan zul je hier tijd in moeten steken om je ondernemingsplan te schrijven, te netwerken en klanten aan te trekken. Weeg voor jezelf af of dit vooral energie kost of dat het je juist energie geeft!

7 doorslaggevende eigenschappen van een succesvolle zelfstandige

Wat hebben de mensen die op den duur succesvol zijn met elkaar gemeen?

  1. Je weet dat je klanten een probleem of behoefte hebben waarvoor jij een (onderscheidende) oplossing hebt (je dienst of product) en zo presenteer je jezelf ook.
  2. Je komt geregeld uit je comfortzone en erkent dat dit best spannend is.
  3. Je hebt de moed om door te gaan, ook als er tegenslagen zijn.
  4. Je hebt een duidelijk doel voor ogen waar je over een jaar zou willen staan.
  5. Je omringt je met positief ingestelde mensen, die even ver of al een stapje verder zijn. Die heb je nodig om je te laten inspireren, door te zetten of je koers te wijzigen.
  6. Je omringt je met mensen die jou helpen met onderwerpen waar je geen verstand van hebt. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden
  7. Je bent een professional op jouw gebied. Als de klant binnen is, hoef jij je geen zorgen te maken over je deskundigheid.

Wil je weten of jij geschikt bent voor het ondernemerschap? Neem vrijblijvend contact op via cecile@degraafloopbaanadvies.nl

 

Door Cecile de Graaf

Het nut van pauzes nemen • 9 jaren geleden

De pauze als overlevingsstrategie voor de introvert

Het klinkt zo eenvoudig, maar pauzes nemen kunnen je redding zijn, zeker als introvert.

Lees verder › 3 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct