Alleen maar afwijzingen op je sollicitaties? Check je CV met deze 5 sollicitatietips!

Voor selecteurs is het gemakkelijker om een sollicitatie terzijde te leggen dan een sollicitant uit te nodigen voor een gesprek.

Dit klinkt hard, maar het is de werkelijkheid. De meeste organisaties krijgen meer dan 100 reacties voor vacatures op MBO niveau en bijna evenveel voor vacatures op HBO/WO niveau. Dit betekent dat jouw CV in de beste gevallen twee minuten aandacht krijgt. Ga aan de slag met deze 5 sollicitatietips!

Het verloop van de procedure

Een werving- en selectieprocedure verloopt doorgaans zo:

  1. Vacaturebeschrijving publiceren
  2. Veel reacties ontvangen
  3. CV’s bekijken en de top drie kandidaten selecteren
  4. Sollicitatiegesprekken regelen met de top kandidaten
  5. Contractbespreking en de nummer 1 aannemen

Het merendeel van de kandidaten komt dus niet verder, omdat ze gediskwalificeerd wordt door het CV. Er ontbreekt iets, er staat iets teveel op of de lay-out is een chaos.

Wat kun je doen?

1. Overtuig je ervan dat je gekwalificeerd bent voor de baan waarop je solliciteert vóórdat je solliciteert.
Beoordeel je competenties eerlijk en zoek vacatures waarvoor je geschikt bent en solliciteer alléén op deze vacatures. Selecteurs die honderden CV’s ontvangen zijn heel snel met het terzijde schuiven van CV’s waarop niet de gevraagde kennis en ervaring staat.

2. Pas je CV aan zodat je kwalificaties voor de baan waarop je solliciteert maximaal naar voren komen.
Het kost tijd én moeite om je CV zo aan te passen dat deze precies in het plaatje van de selecteur past, maar het is de enige manier om het tot een sollicitatiegesprek te schoppen. Een goede manier is het overnemen van het taalgebruik uit de vacaturetekst. Pas je functietitel aan aan de functietitel in de omschrijving. Staat er in boven jouw huidige taakomschrijving “teamleider” en in de kop van de vacature “unitmanager” pas je huidige functietitel dan zo aan in je CV. Wanneer de vacaturebeschrijving een opsomming geeft van verantwoordelijkheden, laat dan zien dat jij dezelfde verantwoordelijkheden had in je vorige banen. Geef met getallen en bedragen de omvang van de taken aan.

3. Gebruik zoektermen.
Door het gebruik van de zoektermen die in de vacaturebeschrijving staan komt je CV bovendrijven wanneer de organisatie gebruik maakt van elektronische CV screening (ATS). Bestudeer de vacaturetekst opnieuw en bekijk welke woorden de belangrijkste lijken te zijn. Zorg ervoor dat deze woorden in ieder geval voorkomen in jouw CV.

4.Check check check
Ondanks de spelling check die je er op los hebt gelaten, is de kans dat er nog fouten in blijven zitten aanwezig. Eén grammaticale- of typefout kan er voor zorgen dat je buiten de selectie valt. Vreemde ogen zien meer, vraag dus iemand anders om ook je CV te checken
Wanneer je bovenstaande stappen volgt, reduceer je een aantal redenen waardoor selecteurs CV’s aan de kant schuiven.

Tot slot:

5. Baanzoekers zouden meer als selecteurs moeten denken en zichzelf afvragen:”Is er iets op mijn CV dat kan leiden tot de conclusie dat ik ongeschikt ben voor deze baan”?

Het valt niet mee om kritisch te zijn over je eigen werk, maar noodzakelijk wanneer je wilt worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wil je hulp bij het maken van je CV of motivatiebrief? Wil je meer sollicitatietips? Neem contact op per mail: cecile@onlineloopbaanadvies.nl

 

Stapels brievenHoe val je op in de massa?

Door Cecile de Graaf

Laat jezelf zien! • 9 jaren geleden

Netwerken voor introverten

Inmiddels weten we dat 70% van de vacatures wordt vervuld door netwerken. Reageer je op een vacature, dan beland je tussen misschien wel 100 sollicitanten als het er niet meer zijn. Hoe ga je dit aanpakken als introvert? Lees verder voor tips en tricks.

Lees verder › 5 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct