Altijd alle ballen in de lucht houden?

Durven kiezen

Keuzes maken is ontzettend belangrijk en helemaal als je werkt en een gezin draaiend houdt. Het lukt allemaal als alles en iedereen meewerkt, dan kun je bergen verzetten. Maar wat als iemand in je gezin ziek wordt? Wat als je partner tijdelijk geen werk heeft? Wat als je werk niet zo lekker loopt of veel van je vraagt? Als je situatie thuis of op het werk verandert, dan is het nodig om een pas op de plaats te maken en voor jezelf te bepalen waar jouw prioriteiten liggen.

Wat is voor jouw ECHT belangrijk?

Je prioriteiten hangen nauw samen met jouw waarden. Wat vind jij belangrijk in het leven? Vaak zijn dit waarden die je van huis uit hebt meegekregen. Ik vind het belangrijk om mij te kunnen ontwikkelen, zorgzaam te zijn, respectvol om te gaan met mijn medemensen, ik werk doelgericht en maak graag gebruik van mijn creativiteit. Dit zijn voor mij de 5 belangrijkste waarden, naast nog een heleboel andere waarden. Welke 5 waarden zijn voor jou belangrijk? Welke van de waarden staat met stip op 1?

Voorbeelden van waarden zijn: avontuurlijkheid, onafhankelijkheid, gedrevenheid, bescheidenheid, eerlijkheid, gezelligheid, zorgzaamheid, integriteit, humor, innovativiteit, kwaliteit, loyaliteit, gezondheid, vriendschap enzovoort. Google maar eens op ‘waarden’ als je wat inspiratie kunt gebruiken. Pak een vel papier en schrijf op wat jij belangrijk vindt.

Als je weet wat het belangrijkst voor je is, dan wordt het gemakkelijker om keuzes te maken. Ben je gericht op zorgzaamheid en heeft iemand je hulp nodig? Dan kun je (eventueel met je partner) afspraken maken om een stapje terug te doen in je werk. Maar als je gericht bent op onafhankelijkheid, dan is het logischer dat je partner gaat zorgen of dat je gebruik maakt van iemand uit je omgeving om de zorg van je over te nemen. Ook kunnen je waarden in de loop van je leven veranderen, waardoor het goed is om zo nu en dan een pas op de plaats te maken. Je kunt er voor kiezen om niet alles tegelijk te willen en te focussen op hetgeen nu belangrijk voor je is zoals je werk, je eigen bedrijf, leidinggeven, zorgen voor…. vul maar in.

Wat betekent succesvol zijn voor jou?

Welke keuze ligt het dichtst bij jouw waarden? Als je kiest voor wat dicht bij je staat, heb je kans dat jij je het gelukkigst voelt of het meest succesvol.
Vaak hebben we het idee dat de meest succesvolle vrouw degene is die alle ballen in de lucht houdt. Niets is minder waar. De meest succesvolle vrouw is de vrouw die keuzes maakt en hier volledig achter staat.

Door Cecile de Graaf

• 9 jaren geleden

Verdriet om een verloren baan

Vervelend als je om wat voor reden dan ook je baan kwijt bent. Je eroverheen zetten en op zoek gaan naar een andere baan lijkt een logische volgende stap. Maar verstand en gevoel kunnen hier uiteen gaan lopen. Waar doe je goed aan?

Lees verder › 4 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct