Ben jij het best bewaarde geheim in je organisatie?

Ben jij het best bewaarde geheim in je organisatie?

Dat is toch wel iets om trots op te zijn. Als ze jou niet hadden, dan stortte de afdeling als een kaartenhuis in elkaar. Jij bent de drijvende kracht waardoor je afdeling succesvol is.
Maar dat zeg je natuurlijk niet hardop. Daar ben je niet de persoon voor. Jouw beloning zit hem erin dat mensen blij zijn dat jij er bent. Ze komen naar jou toe voor je expertise of je luisterend oor.

Dit gebeurde ook bij Marije. Zij was de spil in het bedrijf en als de directeur op pad was, nam zij zijn werkzaamheden over. Was hij weer terug, dan werkte ze weer in haar functie als medewerker bedrijfsbureau. Dit ging al 10 jaar zo. Ze wilde weten wat ze nog meer zou kunnen en vroeg mij om haar te helpen met haar loopbaanvraag.

Ze had netjes haar HEAO afgemaakt, hoewel de studie niet helemaal bij haar paste. Maar ze wilde graag dat haar ouders trots op haar zouden zijn. ‘Hard werken en niet zeuren’ was het motto in haar gezin. En dat deed ze, hard werken en daarbij het gevoel hebben dat ze onderdeel was van het meubilair. Ze werd niet echt gezien. Haar introversie speelde hierbij ook een rol.
Eigenlijk had ze een creatieve inslag, maar daar kon ze op haar werk niet zo vaak mee uit de voeten als ze wel zou willen. Thuis hield ze ervan om foto’s te bewerken en ook om af en toe op het werk folders te ontwerpen. Daarnaast kwam ze gedurende het loopbaantraject erachter dat ze leidinggevende kwaliteiten had.
Door met de directeur in gesprek te gaan over haar kwaliteiten en wensen, kreeg ze meer interessante taken toegewezen en ging ze ook meer verdienen. Met een mooi woord heet dit ‘jobcrafting’.

Drastische maatregelen zijn niet altijd nodig om gelukkiger te worden in je werk. Niet uitspreken wat je graag zou willen en hopen dat je harde werken wordt gezien en uiteindelijk beloond zal worden, werkt helaas niet. Veel van mijn introverte cliënten hebben er moeite mee om hardop te zeggen wat ze graag zouden willen. Ze zijn dan gefrustreerd dat hun mondige collega’s wel leuke taken naar zich toe weten te trekken. Je leidinggevende vertellen waar jij warm voor loopt. Dat werkt.

De moraal van dit blog: ‘You can’t be a secret and a success!’

Door Cecile de Graaf

Welke karaktereigenschappen maken dat je meer dan gemiddeld last kunt hebben van stress? • 7 jaren geleden

Introversie + gevoeligheid + ambitie = burn-out?

Herken jij je erin dat je meer introvert van aard bent, gericht op anderen en ben je ambitieus? Welke relatie heeft dit met burn-out?

Lees verder › 2 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct