‘Hé, zeg jij nou ook eens wat!’ Introvert en Werk

Roel van Heel (HSP coach, Leefintens) heeft mij uitgenodigd om eens iets te komen vertellen over introversie en werk. Vorige week vrijdag kwamen een aantal belangstellenden om hierover meer te weten te komen. Het leverde interessante gespreksstof op en er vielen wat kwartjes. Al een tijdje ben ik me aan het inlezen over het onderwerp ‘introversie’. Geen toeval natuurlijk, omdat ik ook een introvert ben. Als zelfstandige is het belangrijk dat mensen mij leren kennen en vertrouwen, voordat ze van mijn diensten gebruik zullen maken.

Ik ben ondertussen behoorlijk uit mijn comfortzone gekomen door zichtbaar te worden met mijn website, door te bloggen en door presentaties te houden. Dat gaat niet vanzelf, ik moet echt wel een drempel over. Maar ik ben enthousiast over mijn werk en daarom heiligt het doel voor mij de middelen. Tot nu toe krijg ik alleen maar positieve reacties en dat helpt mij om vaker te schrijven, te presenteren en ook om zomaar contact te zoeken met mensen.

Extravert gedrag is de norm op het werk

Op je werk wordt vaak extravert gedrag van je gevraagd. Kijk de vacatures er maar eens op na. Je moet je zegje doen in een vergadering. Er wordt van je verwacht dat je een teamplayer bent en daar hoort bepaald gedrag bij. Je bent assertief, collegiaal, je laat je zien op de borrel en neemt vlot het initiatief voor activiteiten. Ook als je moet solliciteren is het de bedoeling dat je je laat zien op social media, je jezelf als sterk merk neerzet (personal branding) en je je netwerk gaat inschakelen om ervoor te zorgen dat jij in beeld komt voor die leuke vacature.

Waarom een introvert geen extravert kan worden

De meer extraverte mensen onder ons zullen hier over het algemeen minder moeite mee hebben dan de meer introverte mensen. Dit betekent niet dat je als introvert geen schijn van kans maakt. Het is wel belangrijk om te weten dat de verschillen tussen extraverten en introverten terug te leiden zijn naar hoe je fysiek in elkaar zit. Als je weet dat je de wereld anders waarneemt dan een extravert en handvatten krijgt op welke manier jij  sterk voor de dag kunt komen, kun je gebruik gaan maken van jouw specifieke kwaliteiten.

  ‘Quiet people have the loudest minds’ – Stephen Hawking

Een extravert heeft een hersenstructuur met bloedbanen die gericht zijn externe prikkels. En hoe meer externe prikkels een extravert krijgt, hoe beter hij zich voelt. Een extravert voelt zich fijn bij een hoge dosis dopamine en deze stof komt vrij als je externe prikkels opzoekt. Een introvert heeft een hersenstructuur die meer gericht is op interne prikkels. Een introvert heeft een lage prikkeldrempel en krijgt daarom al snel teveel dopamine binnen, waardoor hij zich overprikkeld voelt. Een introvert voelt zich lekker als hij het stofje acetylcholine aanmaakt en die krijg je in je REM-slaap.

Ben je overprikkeld en kun je niet slapen, dan ben je in een voortdurende staat van overprikkeling. Daarom heb je als introvert vaak behoefte aan meerdere rustmomenten gedurende de dag. Zo laad jij je batterij weer op. Door hier bewust mee om te gaan, presteer je even goed als een extravert, maar met andere kwaliteiten.

Misverstanden in de communicatie

Veel misverstanden in de communicatie tussen introverten en extraverten zijn te verklaren doordat ze verschillende verwachtingspatronen hebben. Een introvert wacht in de vergadering zijn beurt af en vindt het ook vervelend om in zijn verhaal onderbroken te worden. Een extravert verwacht dat anderen hun zegje doen en hardop nadenken. Zij zien een introvert al snel als verlegen, onzeker, stil, saai of arrogant. Omdat tweederde van de bevolking in West Europa extravert is, ben je als introvert in veel situaties in de minderheid. Dit werkt onzeker gedrag in de hand.

Je gaat jezelf als introvert beoordelen met een extraverte bril.   Er is nog veel meer te vertellen over het onderwerp introvert en werk en binnenkort kun je mijn ebook gratis downloaden op mijn website. Wil je al sneller weten hoe jij als introvert ook kunt ‘shinen’, neem vrijblijvend contact op via cecile@degraafloopbaanadvies.nl.

Door Cecile de Graaf

Verder als zelfstandige... • 8 jaren geleden

7 doorslaggevende eigenschappen van een succesvolle zelfstandige

Steeds meer mensen kiezen ervoor om diensten of producten als zelfstandige aan te bieden. Doe je dit fulltime of parttime? En wat bepaalt of je hierin succesvol kunt zijn?

Lees verder › 3 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct