Hoe je slim trefwoorden gebruikt om werk te zoeken

Oogkleppen

Het kan heel wat frustraties kosten om erachter te komen wat je graag zou willen als je op zoek gaat naar werk dat goed bij je past. En al helemaal als je werkloos bent en je graag snel weer werk wilt veroveren. Je bent al gauw geneigd om te zoeken naar vacatures met functietitels die je hebt in je huidige functie, in je vorige functie had of in ieder geval iets wat er dicht tegenaan ligt. En zo kom je in de geijkte vacatures van functies terecht, waarvan je al lang wist dat ze bestaan en wat niets toevoegt aan waar jij naar op zoek bent. Zo draai je steeds in dezelfde rondjes en brengt het je weinig inspiratie.

Inspiratie

Wil je echt eens out-of-the-box denken? Dan heb ik een leuke opdracht voor je. Heb jij helder wat jouw kwaliteiten en vaardigheden zijn? Ga naar een willekeurige vacaturesite (bijvoorbeeld Monsterboard of Indeed) en voer eens al je kwaliteiten en competenties in in de zoekbalk. Ze worden nu als zoekwoorden gebruikt en matchen met vacatures waar deze zoekwoorden in terugkomen. Dit kun je zonder al te veel moeite doen en wie weet levert het je nieuwe inzichten op of kun je met een gerichte cursus of opleiding een andere draai aan je loopbaan geven. Het kan het werk zoeken meteen een stuk interessanter maken voor je.

Een ander perspectief

Eén van mijn klanten is op deze manier op het spoor gekomen van een functietitel die ze nog niet kende. Later bleek ook nog eens dat er in de regio vacatures waren voor deze functie, wat we beiden niet verwacht hadden. Met een gerichte cursus en wat netwerkgesprekken komt ze steeds dichter in de buurt van de functie die zij graag zou willen. Ook handig als je werkzoekend bent en je je blikveld wilt verruimen!

Wil jij ook eens kijken wat de arbeidsmarkt nog meer te bieden heeft? Stuur me een mailtje dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen. Dit doe ik kosteloos! cecile@degraafloopbaanadvies.nl.

Door Cecile de Graaf

Laat jezelf zien! • 9 jaren geleden

Netwerken voor introverten

Inmiddels weten we dat 70% van de vacatures wordt vervuld door netwerken. Reageer je op een vacature, dan beland je tussen misschien wel 100 sollicitanten als het er niet meer zijn. Hoe ga je dit aanpakken als introvert? Lees verder voor tips en tricks.

Lees verder › 5 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct