Kiezen voor een slashfunctie………….een wat?

kaboompics-com_black-and-white-piano-keys-with-music-notes

Toen ik deze term las, had ik niet meteen een beeld bij wat hier werd bedoeld. Een slashfunctie? Eigenlijk is het een nieuwe term voor een verschijnsel dat ik allang ken en jij waarschijnlijk ook. Toch is het wel leuk om eens wat langer stil te staan bij de term ‘slashfunctie’.

Wat is een slashfunctie?
Heel simpel, je combineert meerdere functies. Dit kun je doen uit pure noodzaak, omdat één functie je onvoldoende inkomsten oplevert. Denk aan de kunstenaar die niets liever doet dan schilderen of schrijven, maar die wisselende inkomsten heeft. Misschien is het kunstenaarschap te combineren met werken als taxichauffeur, werken in de zorg, nachtportier of je bent handig met het installeren van bekabeling voor wifi. Zo heb je een basisinkomen en levert je kunst de extra inkomsten op.

Het kan ook een bewuste keuze zijn, omdat je merkt dat niet al je kwaliteiten en interesses tot uiting komen in één functie. Toen ik bij de politie werkte (in een HR-functie) werden naast beroepskrachten ook vrijwilligers geworven voor de surveillance. Hier zaten mensen tussen die al beschikten over werk, maar die ook zo graag het politiewerk van dichtbij wilden meemaken. Wat als je vooral denkwerk doet in je kantoorbaan, maar ook houdt van actie en deel wilt uitmaken van een hecht team? Ik weet nog dat ik hoorde dat de meest fanatieke vrijwilliger een arts was….zijn doel: ‘boeven vangen’.

Nog meer voorbeelden van slashfuncties?
De therapeute die het geweldig vindt om mensen te helpen door gesprekken met ze te houden, maar het ook fijn vindt om dit af te wisselen met werken voor een biologische bakker. Met de handen werken kan een goede tegenhanger zijn van het houden van gesprekken.
De muzikant, die inspiratie opdoet bij het schoonmaken van kantoorpanden in de avonduren. Juist omdat je fysiek werk doet en niet zo hoeft na te denken, kun je wegdromen en inspiratie opdoen. En opnieuw; het levert een basisinkomen op EN je kunt doen waar je hart ligt.

Beweegredenen voor een slashfunctie
Dit kunnen er 3 zijn: het verwerven van een basisinkomen, kwaliteiten inzetten of interesses richten op meer dan op één functie en mentaal en fysiek werk afwisselen.

Conclusie
Je bent méér dan de functie die je nu uitoefent. Je treft andere mensen, je kunt meer kanten van jezelf leren kennen en wellicht levert het je ook op dat je beschikt over meer alternatieven, mocht één van beide functies stoppen. Je vergroot je employability. Het is ook een uitstekende manier om uit te proberen of je iets heel anders zou willen doen en niet meteen de sprong in het diepe te wagen door in één keer iets anders te doen.
Wil je ook eens brainstormen over je mogelijkheden? Wil je out-of-the-box denken? Neem vrijblijvend via de mail contact op met mij (cecile@degraafloopbaanadvies.nl).

Door Cecile de Graaf

• 8 jaren geleden

3 sollicitatietips voor het vinden van een baan in 2016

In plaats van zoeken naar beschikbare functies, kun je de rollen omdraaien. Wat wil je graag en wat heb je te bieden? Solliciteren anno 2015!

Lees verder › 2 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct