Netwerken voor introverten

Een van de beste manieren om een baan te vinden, is om te netwerken. Logisch wanneer je weet dat 70% van de vacatures niet wordt gepubliceerd! Vandaar dat netwerken een must is wanneer je op zoek bent naar een baan. Maar netwerken is niet voor iedereen even makkelijk.

“Maar ik kén niemand” is het standaard antwoord wanneer ik mensen adviseer een professioneel netwerk op te bouwen. Dit geldt vooral voor introverte mensen. (Het merendeel van mijn cliënten scoort hoog op introversie. Of er een causaal verband bestaat tussen hulp vragen aan een loopbaanadviseur en introversie is bij mijn weten nooit onderzocht, maar nu ik het zo opschrijf besef ik de waarschijnlijkheid ervan.)

De aanpak

Wat kun je doen als je introvert bent en toch snapt dat netwerken belangrijk is en je het echt wilt doen? In deze nieuwsbrief geef ik een paar handvatten en tips. Maar eerst een voorbeeld hoe ook een introvert iemand succesvol kan netwerken.

Een van mijn meest introverte cliënten heeft dankzij het netwerken en een beetje dankzij haar hond een baan gevonden. Dat ging zo. Nadat ik haar de noodzaak van netwerken had uitgelegd, keek zij zeer benauwd en gaf het standaardantwoord van introverten: “Maar ik ken niemand”. Nu was zij inderdaad, nadat haar relatie was uitgegaan, een beetje een kluizenaarsbestaan gaan leiden. Zij kreeg geen bezoek en ging niet op bezoek. Omdat ik wist dat zij een hond had, bedacht ik voor haar de volgende oefening: Begin de eerste week wanneer je je hond uitlaat, alle andere hondenuitlaters te groeten. Je hoeft niet meer te zeggen dan goedemorgen, goedemiddag of goedenavond, maar kijk ze daarbij wel vriendelijk aan. Geloof me wanneer ik zeg dat deze opdracht voor deze cliënt heel zwaar was!

Ik heb al mijn overtuigingskracht in moeten zetten om haar te stimuleren de oefening uit te voeren. Mijn plan was haar de week daarop een klein zinnetje te laten toevoegen aan de begroeting. Iets als “mooi weer vandaag”, of “ wat een mooie glanzende vacht heeft uw hond” en het zo verder op te voeren. Tot mijn grote vreugde kwam zij na een week glunderend binnen en vertelde dat zij een – zij het tijdelijke – baan had als bedrijfsleidster van een reprowinkel. De hondenbezitters die zij had begroet hadden hartelijk teruggegroet en een aantal van hen was spontaan een praatje met haar begonnen. Een van hen bleek de eigenaar van een keten reprowinkels. Een van zijn bedrijfsleiders was plotseling uitgevallen door ziekte en hij vroeg mijn cliënt, nadat die haar verteld had na twintig jaar als hoofd van een repro afdeling te zijn weggesaneerd, haar te vervangen. Dat dit uitgroeide tot een vaste baan maakt het tot een echt succesverhaal.

Ik kan je meer verhalen vertellen van introverte cliënten die allemaal beginnen met het zinnetje: “Maar ik ken niemand”. Waar het om gaat is dat je als introvert jezelf goed voorbereidt. Introverten hebben dit nu eenmaal meer nodig dan extraverten. Ze communiceren op een verschillende manier.

Het verschil tussen introverten en extraverten wanneer het om netwerken gaat

 • Introverten – geven de voorkeur aan schriftelijke communicatie
 • Introverten – kunnen in zittende positie goed nadenken
 • Introverten – haten small talk
 • Extraverten – kunnen staand goed nadenken
 • Extroverten – haten stiltes, ze zullen ze opvullen
 • Extroverten – geven de voorkeur aan communicatie via de telefoon

Tips voor introverten

 • Bereid je voor op een conversatie
 • Maak een script – en oefen dat hardop – voor een korte persoonlijke introductie
 • Maak een lijstje met relevante vragen Doe achtergrond onderzoek
 • Wees voorbereid op algemene vragen:
  Zo….. en wat doe jij?
  Wat zou je in je volgende baan willen doen?

5 tips voor introverten in een groep

Het is makkelijker om……

 • Je naam op een badge te dragen dan hem steeds te moeten zeggen
 • Een visitekaartje te geven in plaats er om te vragen
 • Een vraag te stellen dan een standpunt in te nemen
 • Iemand die alleen staat te benaderen dan een groep
 • Te luisteren dan te praten

Nog 3 tips voor introverten

Het is handig om…..

 • Je naambadge rechts te dragen
 • Je voornaam in GROTE letters te printen
 • Mensen rechts te benaderen

Charmant afscheid nemen

“Er zijn nog een paar mensen, die ik wil spreken, maar ik zou het leuk vinden met jou verder te praten.”
“Kunnen we elkaar een andere keer (later, volgende week) ontmoeten?”
De clou is: zorg dat je een script hebt en oefen verschillende afscheidszinnen.
Bied je visitekaartje aan en houd je hand op om dat van je gesprekspartner te ontvangen en zeg: “Ik bel je” en doe dat ook.

Conclusie:

Netwerken is voor introverten lastig omdat ze nu eenmaal minder gemakkelijk contact leggen met anderen. Maar ook als introvert kun je succesvol netwerken als je goed voorbereidt hóe je het contact wil aangaan. Verder is er nog goed nieuws voor introverten: online netwerken is helemaal in!
Wil je gecoached worden bij je netwerkactiviteiten? Of wil je weten welke voordelen het heeft om een introvert te zijn? Stuur een mail naar cecile@onlineloopbaanadvies.nl

Boekentip: Succesvol solliciteren voor introverte mensen – Eline Sluys €19,99

Door Cecile de Graaf

Het nut van pauzes nemen • 8 jaren geleden

De pauze als overlevingsstrategie voor de introvert

Het klinkt zo eenvoudig, maar pauzes nemen kunnen je redding zijn, zeker als introvert.

Lees verder › 3 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct