Ontdek DE manier om meer energie en zelfvertrouwen te krijgen

Het maakt nogal wat uit of ik iets ‘moet’ of dat ik iets ‘wil’. Thuis is de afwas meestal een noodzakelijk kwaad. Het moet gebeuren, anders wordt het een rommel en is alles vies als ik wil koken (let op ‘wil’, ik kook namelijk graag). Koken en eten moeten wel op een bepaald tijdstip gebeuren, omdat er altijd wel iemand is die weg moet. Angst drijft mij, omdat ik bang ben dat ik niet alles op tijd af heb. Tijdsdruk is in dit geval de boosdoener en ook het gevoel ‘te moeten’, wat de afwas een stuk minder aangenaam maakt dan wanneer ik op vakantie een afwas doe op mijn gemakje tussen de middag op mijn slippers.

 
‘Heilig moeten’
Hoe meer je het gevoel hebt dingen te moeten in plaats van te willen, hoe groter de kans dat je achter jezelf aan loopt te hollen. Het inspireert niet echt en het maakt je moe. Je wordt geleefd door anderen en door de tijd. Je energielevel keldert naar beneden. Je hebt geen zin meer in sporten en de kwaliteit van wat je eet laat ook te wensen over. Zo kom je in een negatieve spiraal terecht. Ik weet het maar al te goed, ‘seen that, been there’.

Keuzes maken levert tijd en energie op
Zelf keuzes maken en dingen ‘willen’ levert energie op. Je hebt bedacht dat je niet langer een administratieve baan wilt en dat je grote droom is om te werken als interieurstylist.
Je geeft prioriteit aan wat je echt belangrijk vindt, zoals je doel om ander werk te zoeken, om aandacht te besteden aan je gezin of om te sporten bijvoorbeeld. Zaken die niet bijdragen aan je doel, kun je dan ook gemakkelijker loslaten. Vraag jezelf bij alles wat je doet af of het bijdraagt aan je doel of niet. Dit levert alvast tijdswinst op. Weg met alle bullshit activiteiten! Dus, wel die cursus in de avonduren volgen en niet langer bankhangen voor tv. Of, wel gericht mensen zoeken die jouw voorbeeld zijn en volgen via social media en niet doelloos Facebooken.

Zelfverzekerd aan de slag met je doel
Met een doel voor ogen kun je bergen verzetten. Het maakt je zelfverzekerder, omdat je merkt dat je steeds een stapje verder komt in plaats van dat je blijft hangen in een situatie. Je boekt succesmomenten. Je komt interessante nieuwe mensen tegen, die je vraagt om je te willen helpen om je doel te bereiken. Af en toe moet je je plan bijstellen, omdat iets niet werkt. Toch verlies je je doel niet uit het oog. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom. Het maakt je creatief. En op een gegeven moment merk je dat je je doel hebt bereikt. Misschien op een iets andere manier dan jij je van tevoren had bedacht, maar hé, je hebt je eerste klus te pakken of wie weet werk je in een zaak met leuke spullen voor het interieur. Je bent op de goede weg!

Je doel opschrijven helpt!

Je doel opschrijven helpt!

Wil je ook op weg geholpen worden? Ik loop een poosje met je mee tot het duidelijk is wat je wilt en hoe je dit gaat aanpakken. Neem vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek: cecile@degraafloopbaanadvies.com

Door Cecile de Graaf

Je stress aanpakken • 8 jaren geleden

3 eenvoudige manieren om je stress te reduceren

We ervaren in ons werk bijna dagelijks stress. Om te voorkomen dat dit gaat oplopen wordt in een filmpje uitgelegd hoe je dit op een relatief eenvoudige manier kunt reduceren.

Lees verder › 5 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct