Waarom een elevator pitch belangrijk is als je gaat netwerken

en hoe jij als introvert je presentatie strak neerzet…

 

elevator pitch =  praatje van 2 minuten

elevator pitch = praatje van 2 minuten

 

De elevator pitch is niet meer weg te denken in sollicitatietrainingen. Waarom is dit nu zo belangrijk? Hoe groot is de kans dat jij in de lift staat naast je toekomstige werkgever? Nou, niet zo gek groot, denk ik. Tenzij je Jonas Jonasson heet, de schrijver van ‘De oude man die uit het raam klom en verdween’. Hij nam ontslag als dagbladjournalist, stapte in de lift en beneden aangekomen had hij een baan als mediaconsultant. Als je geïnteresseerd bent in bijzondere wendingen in een loopbaan zoals ik (sorry beroepsdeformatie), lees dan eens: https://www.volkskrant.nl/archief/-ik-ben-jaloers-op-mijn-hoofdpersonen~a3579533/

Terug naar die elevator pitch. Die schud je niet zo even uit de mouw. Mijn cliënten doen eerst onderzoek naar hun loopbaan tot nu toe. Welke patronen zien ze? Waar krijgen ze energie van en wat kost energie? Wat zijn hun kwaliteiten en vaardigheden? Wat typeert hen? Wat willen ze nu eigenlijk? En daar wordt dan een samenvatting van gemaakt. En als je die trechtert, dan komt er een elevator pitch uit. Maar dan zijn we al een heel eind in het traject.

Waartoe dient dit? Je focus moet steeds scherper worden op wat jij graag zou willen. Het moet ook helemaal bij je passen. Als jij binnenkomt moeten je voorkomen, je taalgebruik, je non-verbale gedrag overeenkomen met wat jij te vertellen hebt over jezelf. En wat je wilt!

Een extravert schudt dit doorgaans wat gemakkelijker uit zijn of haar mouw. Een praatje houden voor de vuist weg is voor jou misschien minder gemakkelijk. Jij als introvert bent waarschijnlijk goed in de voorbereiding. Dus daar zit je kracht. Als je goed voorbereid bent en warm loopt voor wat je wilt, dan kun jij het ook. Net als mijn cliënt Patrick (controller). Presenteren was niet zijn ding, maar met voldoende voorbereiding lukte het wel. Hij wilde niet staan voor de groep, maar zitten. Hij voelde zich dan meer op zijn gemak.

Op een dag verbaasde hij me met de mededeling dat hij een pitch ging houden voor een groep HR adviseurs van verschillende samenwerkende organisaties. Hij vond het erg spannend, maar heeft het toch gedaan. Na een aantal netwerk- en sollicitatiegesprekken is het gelukt! Patrick werkt met veel plezier als controller bij een onderwijsinstelling.

Wil jij ook een elevator pitch kunnen houden, waardoor solliciteren en netwerken gemakkelijker wordt? Neem vrijblijvend contact met mij op via: cecile@degraafloopbaanadvies.nl

Door Cecile de Graaf

hulp bij ander werk • 8 jaren geleden

Hulp bij ander werk; 9 grote voordelen waardoor online loopbaanadvies werkt!

Je bent op zoek naar ander werk, maar je weet niet zo goed wat. Welke voordelen kan online loopbaanadvies je bieden?

Lees verder › 2 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct