Netwerken: “Wat voor werk doe jij?”

Netwerken, wat je niet moet doen

Ik ga je niet meer vertellen hoe belangrijk het is om te netwerken. In de huidige economie waar de banen schaars zijn, plaatsen veel minder werkgevers hun vacatures online of in een krant. Vacatures worden intern ingevuld of er wordt iemand aangenomen uit het netwerk van de eigen werknemers.

Des te belangrijker is het dat je jezelf op de meest effectieve manier presenteert wanneer je de kans krijgt in zo’n netwerk te komen. De meeste mensen geven als antwoord op de vraag: ” en wat doe jij eigenlijk?” hun functietitel en de naam van de organisatie waar ze werken. Ik ben accountmanager bij de ING, ik ben ICT specialist bij een softwareontwikkelaar, projectleider bij een ministerie, teamleider bij een verzekeringsmaatschappij………

FOUT! Dat is niet waarom gevraagd werd!

De vraag is: Wat DOE jij? En niet: wat is je functietitel?

Het ergste van dit antwoord is niet eens dat je de vraag verkeerd beantwoordt, maar de káns die je hiermee laat glippen. De kans om de ander te vertellen waar jij je mee bezighoudt, de kans om de ander nieuwsgierig te maken, zodat hij gaat doorvragen. De kans die je dichter bij die andere baan brengt.

Netwerken, wat je wel moet doen

Wat je wél moet doen is de ander vertellen welke problemen jij oplost in je werk: “Ik zorg dat de interne processen die nodig zijn om de klant optimaal van dienst te zijn soepel verlopen”. Je maakt je gesprekspartner nieuwsgierig: “O ja, hoe doe je dat dan?” . Daar komt je kans om meer over je zelf en je kwaliteiten en successen te vertellen.
“Ik bedenk software oplossingen om de informatiestromen binnen organisaties te stroomlijnen” nodigt veel meer uit tot doorvragen dan wanneer je vertelt dat je ICT specialist bij een software ontwikkelaar bent.

De vraag: “…en wat doe jij?” is een actief gestelde vraag. “Doen” is een werkwoord.
Oefen voor je zelf een actief antwoord op deze vraag.

Ik kan je ook helpen om je effectief en gemakkelijk te bewegen op netwerkbijeenkomsten. Hoe? Online! In je eigen tijd, op de plek die jij het prettigst vindt. Stuur een e-mail naar cecile@onlineloopbaanadvies.nl.

Door Cecile de Graaf

Klim uit de negatieve spiraal naar boven door jezelf een doel te stellen • 7 jaren geleden

Ontdek DE manier om meer energie en zelfvertrouwen te krijgen

Heb je weinig energie? Misschien heb je geen duidelijk doel om naartoe te werken... Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je niet het gevoel krijgt geleefd te worden, maar zelf de regie pakt.

Lees verder › 2 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct