Zoekwoorden in je CV maken dat je gevonden wordt

Een klein woordje heeft Charlotte Damen weggelaten uit haar CV. Pech voor haar, stonden deze drie letters (AGP, een afkorting uit de wereld van de microbiologie) op de lijst met “harde eisen” van haar potentiële toekomstige werkgever. Zonder dit woordje kwam Charlotte niet door de selectie voor de baan die ze dolgraag wilde hebben.

Charlotte steekt heel veel energie in het schrijven en opmaken van haar CV, maar zij maakt een klassieke fout. Ze neemt aan dat werkgevers tussen de regels door lezen, de feiten interpreteren en haar totale ervaring in ogenschouw nemen. Een kostbare aanname in dit geval. Een goed CV is gebaseerd op zoekwoorden die werkgevers gebruiken in hun vacatures. Dat is geen nieuws onder de zon. Wat veel baanzoekers niet weten is dat steeds meer bedrijven elektronische selectiesystemen (ATS) gebruiken om de CV’s te scannen en de data opslaan in databases die geschikt zijn om op zoekwoorden te selecteren. Om toegang te krijgen tot de concurrentiegevoelige banenmarkt is het zaak je CV rond deze zoekwoorden op te bouwen.

Wanneer Charlotte de tijd had genomen om uit te zoeken welke zoekwoorden cruciaal waren voor haar situatie en mogelijke werkgevers, was ze waarschijnlijk maanden eerder in de baan van haar dromen terecht gekomen.

Zoekwoordenonderzoek

Om een op zoekwoorden gebaseerd CV te maken, begin je met een aantal voorbeeld-vacatures van jouw ideale baan. Vervolgens ontwikkel je een strategie om zoekwoorden in te bouwen in je CV.

 1. Begin met twee of drie vacatures die zo dicht mogelijk jouw ideale baan benaderen.
 2. Onderstreep alle zoekwoorden die je kunt vinden
 3. Scan de website van de werkgever op relevante zoekwoorden.
 4. Gebruik deze zoekwoorden om te besluiten hoe je CV er uit gaat zien en bouw een CV gebaseerd op zoekwoorden.

Vacatures op internet verdienen de voorkeur boven vacatures in de krant, omdat vacatures op internet vaak meer details bevatten.

Het juiste zoekwoord is cruciaal

De makkelijkste manier om vacatures te vinden die overeenkomen met je zoekprofiel is een grote vacaturebank als Monsterboard te gebruiken, waarin een grote verscheidenheid aan banen is opgenomen. Volg de instructies hieronder op om research te doen voor jouw zoekprofiel en klik hier voor een lijst met alternatieve websites.

 1. Ga naar www.monsterboard.nl
 2. Kies een locatie
 3. Kies een functiecategorie
 4. Vul een of meer van je zoekwoorden in
 5. Klik op Zoek een baan
 • Kies uit de lijst met resultaten vacatures die het best aansluiten bij jouw wensen, doelen, kwalificaties en/of interesses. De locatie is in dit stadium nog niet belangrijk.
 • Selecteer de banen waarvoor je gekwalificeerd bent of zo dicht mogelijk in de buurt komt hiervan.
 • Neem de tijd om de goede voorbeelden te vinden, want de informatie die je tijdens deze oefening krijgt gebruik je om je zoekprofiel te verfijnen. De zoekwoorden uit deze vacatures vormen de basis voor je op zoekwoorden gebaseerde CV.

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden kunnen zijn:

 • functietitels, functiebenamingen
 • vaardigheden of kennis die nodig zijn om de functie uit te voeren
 • technische terminologie
 • typische vakafkortingen
 • branches
 • persoonlijkheidskenmerken
 • diploma’s
 • productnamen
 • software
 • locaties (provincies, landen, werelddelen)
 • talen
 • namen van bedrijven
 • namen van vakverenigingen

Met een beetje creativiteit kunnen vaak alle gewenste zoekwoorden in het CV worden ingebouwd. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het “moeder-CV” een complete opsomming van alle opleidingen, cursussen, workshops (ook die van een halve dag), zelfstudie, banen, stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk, lidmaatschappen, hobby’s etc., waarmee je je zoekwoorden kunt onderbouwen.

Hulp nodig bij het bouwen van een “moeder CV”? Mail naar cecile@onlineloopbaanadvies.nl.  Binnen 24 uur krijg je een reactie. Probeer online loopbaanadvies gratis uit.

Door Cecile de Graaf

Welke karaktereigenschappen maken dat je meer dan gemiddeld last kunt hebben van stress? • 8 jaren geleden

Introversie + gevoeligheid + ambitie = burn-out?

Herken jij je erin dat je meer introvert van aard bent, gericht op anderen en ben je ambitieus? Welke relatie heeft dit met burn-out?

Lees verder › 2 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct