Stuur mij je meest recente CV op en dan ga ik je kritisch interviewen over dit CV. Bij Aaltje Vincent heb ik een training gevolgd, waardoor ik de onderste steen boven haal van wat jij allemaal kunt en hebt gedaan. Uit onderzoek blijkt dat in een doorsnee CV slechts 30% vermeld staat van jouw werkzaamheden, kwaliteiten en vaardigheden. Dat is een gemiste kans.
Door te weten naar welke functie je solliciteert in welk soort organisatie, weet ik welke selecteurs je zou kunnen verwachten. Zowel je CV als je motivatiebrief moeten afgestemd worden op de lezers of op het ATS-systeem (Applicant Tracking System).
Vervolgens starten we bij de meest recente werkervaring en gaan vervolgens terug in de tijd. In plaats van een functiebeschrijving, maken we van jouw werkervaring een overzicht van je prestaties. Dit maken we, voor zover mogelijk, meer beeldend met cijfers. Cijfers geven een betere indruk van bijvoorbeeld omzet, het aantal mensen dat je hebt geholpen, het aantal mensen dat je hebt leidinggegeven, bedragen die je hebt gecontroleerd etc. Het spreekt meer tot de verbeelding.
Welke bijzondere projecten heb je gedaan en wat was jouw rol hierin? Allemaal interessante en relevante informatie.
Ik heb al meerdere keren gezien hoe mensen opfleuren na zo’n interview. Zeker mensen uit de non-profit sector hebben niet altijd zicht op hun prestaties en vinden hun werk ‘gewoon’. Totdat dit in beeld wordt gebracht, dan zie ik dat mensen rechtop gaan zitten en trots kunnen zijn op hun prestaties. Vervolgens kun je dan in je persoonsprofiel verwoorden wat jou typeert, wat je kunt en waar je naar op zoek bent. In een eerder stadium is dat lastig. Het bijzondere na zo’n sessie is dat je meteen klaar bent voor een sollicitatiegesprek. Je hebt uitgesproken en uitgeschreven wat je allemaal kunt. Deze kennis is vaak diep weggezakt, waardoor het lastig te verwoorden is wat jij kunt betekenen voor je nieuwe werkgever.
Je bent ook klaar voor het voeren van zinvolle netwerkgesprekken.