De pauze als overlevingsstrategie voor de introvert

Toen ik werkte als personeelsadviseur merkte ik iets bijzonders op. Vanaf een bepaalde schaal was het not done om koffiepauzes te nemen en liever ook geen middagpauze. Ja, middagpauze mocht wel, maar was eigenlijk een verkapt overleg waarbij je ook nog je boterham kon wegwerken. Geen pauzes nemen hoorde bij je status in de organisatie. Je had het natuurlijk veel te druk om een pauze te nemen, ook als je niet druk was. Ook fijn voor je toetsenbord met al die kruimels…

Hetzelfde merk je met bereikbaar zijn met je smartphone. Gewoon om 22.00 uur je laten storen door je collega’s die vragen hebben, waar ze geen minuut op kunnen wachten.

Alles is dringend! Niets kan wachten…

Het idee dat sommige problemen vanzelf opgelost worden door gewoon even niets te doen, lijkt bij niemand op te komen. Terwijl dat toch iedere zomer weer gebeurde als ik op vakantie was geweest. Na drie weken, was het probleem niet meer zo dringend of gewoon als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat bleef niet bij één brandende mail. Hup, weg alle mails naar mijn digitale prullenbak!

Kleine en grote pauzes zijn belangrijk om de dag door te komen. Voor iedereen. En helemaal als je een meer introvert karakter hebt. Weer een punt achterstand voor de introvert? Helemaal niet. Wij hebben pauzes nodig om afstand te kunnen nemen van ons werk en de tijd te nemen om te reflecteren. Het is natuurlijk wel gezellig om met anderen je pauze door te brengen, maar even een wandelingetje of raamstaren werkt voor een introvert meestal beter. Omdat je hoofd snel ‘vol’ is heb je tijd nodig om even te herkauwen wat je allemaal hebt gedaan, gezien, gehoord en gelezen. Dit kun je doen met hele korte pauzes, desnoods even naar de wc heen en weer lopen. En neem ook langere pauzes van een half uur of even een dag vrij. En wat levert dit op? In ieder geval een fris hoofd en een betere slaap. Het punt is dat je een lage prikkeldrempel hebt en je snel overvoerd raakt. Als je jezelf rust gunt, dan pluk je de voordelen van introvert zijn. Je komt met goed overwogen ideeën en argumenten. Het zorgt ervoor dat je minder stress ervaart.  Je kunt heel geconcentreerd, langere tijd werken aan taken waar je extraverte collega vaak meer moeite mee heeft. En een bijkomend effect is dus dat sommige problemen zich vanzelf oplossen. Dat scheelt je een hoop gestress en heen en weer rennen, terwijl je beter even had kunnen afwachten.

Het klinkt zo simpel, maar het helpt je om te voorkomen dat je energie verliest in je werk en om jezelf juist neer te zetten. En het meest belangrijk is dat jij jezelf accepteert zoals je van nature bent in plaats van tegen de stroom in te zwemmen.

Ben je ‘in’ voor wat inspiratie over deze manier van denken?

 Wil jij weten hoe jij je goed kunt handhaven in je organisatie als introvert en gevoelige persoon. En wil je weten hoe jij je werk zo kunt inrichten dat je energie krijgt?

 

Neem vrijblijvend contact met me op via de mail: cecile@degraafloopbaanadvies.nl

Door Cecile de Graaf

• 9 jaren geleden

Zoekwoorden in je CV maken dat je gevonden wordt

Hoe zorg je ervoor dat jouw CV gevonden wordt? Hoe houd je rekening met bedrijven die gebruik maken van ATS (Applicant Tracking System)? Ga op zoek naar de zoekwoorden in de vacature. Lees meer.

Lees verder › 3 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct