Hoe word ik gelukkig? Word de held in je eigen verhaal

Waarom blijft Expeditie Robinson zo boeiend om naar te kijken? Waarom lees je graag een boek of kijk je een film of dvd, zoals Harry Potter? Waarom zijn we zo verslingerd aan ‘Wie is de Mol’? Wat dacht je van ‘Ik vertrek’? Hoge pieken, diepe dalen, maar over het algemeen is de hoofdpersoon of zijn de spelers gelukkig.

Hindernissen overwinnen

Valt het je ook op dat de hoofdpersoon of de hoofdpersonen graag iets willen bereiken, maar op alle manieren worden verhinderd om hun doel te bereiken? Om het doel te bereiken moeten ze de hindernissen overwinnen en moeten ze ook hun eigen belemmeringen of angsten overwinnen. Wat een ontberingen! Heerlijk om vanaf de bank te kijken naar wat deze mensen moeten doorstaan, kopje thee erbij. Harry Potter had wel tien keer dood kunnen zijn, hij had zelfs een bijna-dood-ervaring. Bij ‘Wie is de Mol’ is de kans om te overleven gelukkig wat groter, maar als je pech hebt lig je uit het spel. Wat opvalt is dat mensen die meedoen in  tv-spelprogramma’s binnen no time een sterke band met elkaar hebben. Het spel is een snelkookpan van emoties, gebeurtenissen, ontberingen en, jazeker: ‘levenslessen’. Opvallend is dat mensen ineens veel meer openstaan voor kleine geluksmomentjes, zoals de schoonheid van de natuur of een maaltijd die wij dagelijks gedachteloos opeten, vriendschap.

Stel jezelf een doel

Zou je ook weleens iets willen beleven? Hindernissen nemen en kijken of het je lukt om je doel te bereiken? Bijzondere mensen ontmoeten, dingen leren die je niet had verwacht ooit te kunnen?

Ja, maar de harde realiteit hè? We zitten in een economische crisis, dus als je werk hebt blijf je zitten. Ook als je het werk allang niet meer leuk vindt. Ook als je merkt dat het werk je gezondheid geen goed doet. Er moet brood op de plank komen, je hebt een hypotheek en je kinderen willen studeren. Komt het je bekend voor? Droombanen zijn voor de gelukzoekers onder ons. Herken je ook een zeker leedvermaak als een stel uit ‘Ik vertrek’ er een potje van maakt en niet verder heeft nagedacht dan zijn neus lang is (de taal niet machtig zijn, niet van tevoren een gedegen afspraak gemaakt met de aannemer). Gelukkig heb jij het beter voor elkaar….

En zo kun je jezelf vast denken (Berthold Gunster), je hebt geen andere keus dan bij deze werkgever te blijven. Hier zit je veilig….totdat ook op jouw werkplek de eerste ontslagen vallen en er steeds meer tijdelijke contracten worden gegeven. Schijnzekerheid.

Wat zou je graag willen doen?

Kijk eens naar wat je goed kan, naar wat je echt leuk vindt om te doen,  naar je eigenaardigheden waardoor jij je onderscheidt  van anderen? En dan focussen op wat je graag zou willen en zelfs je eigenaardigheden goed van pas komen (ja,dat kan echt!).

De aanpak

Moet je dan nu je baan opzeggen en kiezen voor iets anders? Zo rigoureus hoeft het niet. Je kunt kiezen voor de langere termijn en stap voor stap steeds dichter naar je doel toe werken. Dit kun je doen door een actieplan te maken. Misschien heb je een cursus of opleiding nodig, misschien kun je de accenten in je werk verschuiven, misschien wil je eens mensen spreken die het werk doen wat jij leuk vindt of oriënteer je op een eigen bedrijf! Durf jij uit je comfortzone te komen???

Dvd-tip: The pursuit of happyness

Door Cecile de Graaf

• 8 jaren geleden

3 sollicitatietips voor het vinden van een baan in 2016

In plaats van zoeken naar beschikbare functies, kun je de rollen omdraaien. Wat wil je graag en wat heb je te bieden? Solliciteren anno 2015!

Lees verder › 2 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct