Ben je wat meer naar binnen gericht, dan ben je al snel geneigd om meer dan gemiddeld over jezelf na te denken. Je bent meer reflectief van aard dan je extraverte medemens. Dit komt doordat je zenuwstelsel anders in elkaar zit en gericht is op je denken. Het zenuwstelsel van een extravert is meer gericht op diens zintuigen en daarom reageert een extravert sneller op prikkels uit de omgeving. Als je nadenkt over jezelf, dan richt je je automatisch meer op hetgeen niet zo goed ging dan op wat wel goed ging.
De ene mens is meer taakgericht en de ander meer mensgericht. Ben jij vooral gericht op het contact met je omgeving, dan ben je dus ook gevoeliger voor signalen die je krijgt (ook de onuitgesproken signalen). Je ziet dat de ander niet lekker in zijn vel zit. Je hoort dat de ander ‘ja’ zegt, maar je gevoel zegt je dat hij ‘nee’ bedoelt. Vanuit je ooghoeken zie je dat iemand het niet eens is met jouw uitspraak… Ben jij empathisch en weet je je gemakkelijk te verplaatsen in een ander? Dan weet je hoe anderen over je denken of heb je de neiging om dit voor de ander in te vullen (!). Een meer taakgerichte persoon is minder bezig met de gevoelens van anderen en zal minder geneigd zijn om te ‘pleasen’.
Ben je ook nog ambitieus? Houd jij evaluaties over wat je hebt gedaan, hoe je overkwam op de ander, wat je zou kunnen verbeteren aan jezelf? Je houdt jezelf steeds onder een vergrootglas. Kon je maar net als anderen kritiek van je laten afglijden als druppels van een regenjas, maar voor jou werkt dit dus niet zo. Als je wat minder ambitieus zou zijn geweest, dan drijf je wat meer op routine en kwam je wat gemakkelijker tot rust. Jij zoekt juist de uitdaging, terwijl je tegelijkertijd behoefte hebt aan rust en harmonie… Hoe houd je balans hierin?
Voilà, de ideale ingrediënten voor een burnout. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je niet zo snel van de sokken ligt?
Er zijn een paar belangrijke voorwaarden om in balans te blijven:
1. Accepteer dat jij bent zoals je bent en leer je gebruiksaanwijzing kennen. Hoe beter je jezelf kent, hoe gemakkelijker je kunt kiezen wat wel of niet bij je past.
2. Door op zoek te gaan naar een werkomgeving waar jij helemaal tot je recht komt met mensen die op dezelfde golflengte zitten als jij. Hierdoor vergroot je zelfvertrouwen.
3. Door jezelf te begrenzen. Houd je balans goed in de gaten. Waar krijg je energie van en wat kost energie in je werk en privé? Wees je ervan bewust dat je meer dan gemiddeld pauzes (korte of langere) nodig hebt om bij te komen van alle prikkels.
Herkenbaar voor je? Vraag je je af in welk werk jij het beste tot je recht komt? Neem vrijblijvend contact op via cecile@degraafloopbaanadvies.nl