Wat je moet weten over loopbaanadvies, outplacement en ontslag

Deze blog is een coproductie van Mangala Corbeek (HR professional, CORE HR) en Cécile de Graaf

 

Waar moet je beginnen?

Een loopbaantraject of outplacement, wat kies je?

Het is zondagavond en nu al krijg je de kriebels omdat je morgen weer naar je werk moet. Wéér die gang naar het werk en je batterij loopt gedurende de komende week leeg. Je loopt al een tijdje rond met een ontevreden gevoel over je werk. Je zou graag iets anders willen, maar wat? In je eentje kom je er niet uit en ook je partner, vrienden en collega’s kunnen je niet verder helpen. Je besluit dat je wel wat advies zou kunnen gebruiken en je wilt contact opnemen met een loopbaanadviseur. Als werkgever voel je wel aan dat je medewerker niet op de juiste plek zit. De verhouding met je medewerker is hopelijk nog goed. Je weet dat er wel iets moet gebeuren. De pretlichtjes ontbreken en je wilt niet riskeren dat je medewerker uitvalt. Loopbaanadvies of outplacement zou een oplossing kunnen bieden.

Loopbaantraject, outplacement of ontslag?

Voor de werknemer: Realiseer je goed welke haken en ogen er kunnen zitten aan je keuze.

  • Je kunt ervoor kiezen om loopbaanadvies in te winnen en de kosten in eigen beheer te houden. Het voordeel hiervan is dat je je kunt oriënteren op ander werk zonder dat dit gevolgen heeft voor jouw positie. Je kunt zelf bepalen of je je werkgever inlicht over je loopbaantraject of niet. Doe je dit? Dan is het aan jou om keuzes te maken. Kom je tot de conclusie dat je voorlopig je huidige werk aanhoudt om van daaruit te gaan solliciteren, dan is dit geen probleem.
  • Heb je een goede verstandhouding met je werkgever, dan kun je er ook voor kiezen om de werkgever te laten betalen voor jouw loopbaanadviestraject. Het scheelt jou in kosten en het tweede voordeel is dat de loopbaanadviseur en je werkgever samen met je mee kunnen denken. Het voordeel voor je werkgever is dat jij gemotiveerd blijft en mogelijk in een andere functie kunt laten zien wat je in huis hebt. De werkgever kan wel eisen aan je stellen en van je vragen om rond te kijken naar een andere functie binnen of buiten de organisatie. Lastiger wordt het als je vermoed dat er mensen moeten afvloeien uit de organisatie, als er geen mogelijkheden zijn om door te groeien of om een andersoortige functie te gaan doen.
  • Het kan ook zijn dat je ervoor wilt kiezen om ontslag te nemen en de transitievergoeding in gaat zetten voor een outplacementtraject. Niet iets om zomaar te beslissen!

Voor de werkgever: In hoeverre wil je je medewerker binnenboord houden en laten doorgroeien (horizontaal of verticaal) of wil je aansturen op afscheid nemen van je medewerker? In het eerste geval kun je loopbaanadvies inwinnen. Je medewerker gaat een traject in en ontdekt welke kwaliteiten, welke vaardigheden en welke interesses hij of zij heeft. Vervolgens kan je medewerker de plannen meenemen in een POP-gesprek, samen kijken jullie welke scholing en/of coaching nodig is en welke functie op termijn in aanmerking zou kunnen komen. Zijn er geen mogelijkheden voor een andersoortige functie of past je medewerker niet in deze organisatie, dan kun je een outplacementtraject aanbieden. Is er dus sprake van een loopbaanadviestraject of een outplacementtraject? De keuze voor een outplacementtraject heeft arbeidsjuridische consequenties waarvan zowel de medewerker als de werkgever op de hoogte moeten zijn.

Hoe neem je juridisch op een goede manier afscheid van elkaar zonder torenhoge advocatenkosten en zonder je recht op WW te verspelen?

Ontslag kan geregeld worden:

  1. Met een ontbindingsprocedure via de kantonrechter ( disfunctioneren, verstoorde arbeidsverhoudingen, verwijtbaar handelen)
  2. Door een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV ( bedrijfseconomische redenen of langdurig verzuim langer dan 2 jaar)
  3. Met behulp van een Vaststellingsovereenkomst

In veel gevallen is het voor beide partijen zowel voor de werkgever als de werknemer interessant en voordeliger om het ontslag met wederzijds goedvinden te regelen middels een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Een vaststellingsovereenkomst is de overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer waarmee met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Deze constructie biedt vele voordelen, je kunt de kosten laag houden en je kan onderhandelen over de inhoud. Wil je een vaststellingsovereenkomst aangaan met jouw werknemer en op een goede wijze afscheid nemen, waarbij de werknemer ook zijn rechten op de WW uitkering kan behouden? Neem dan de volgende onderdelen in de vaststellingsovereenkomst (VSO) op: In de vaststellingsovereenkomst wordt vastgelegd waarom en per welke datum de arbeidsovereenkomst eindigt.

o Volledige naam en adres van zowel de werkgever als de werknemer.

o NAW gegevens van de werknemer, huidige functie, bruto maand salaris en datum in dienst.

o Ontslaggrond: bedrijfseconomische redenen of verschil in inzicht of anders.

o Dat de werkgever het initiatief heeft genomen om te komen tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

o Het gaat om een beëindiging met wederzijds goedvinden.

o De werkgever verklaart dat er geen sprake is van een dringende reden conform artikel 7:678BW om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en dat werknemer geen verwijt treft.

En zo heb je meerdere stappen om rekening mee te houden; denk hierbij aan de vergoeding die je hebt afgesproken de voorwaarden van het outplacementtraject en nog meer belangrijke punten.

Gratis stappenplan

Wil je gratis het volledige stappenplan downloaden? Ga dan naar www.core-hr.nl.

Een lang verhaal, maar het scheelt zowel de medewerker als werkgever een hoop uitzoekwerk en vervelende verrassingen!

Wil je meer weten over een loopbaanadviestraject of een outplacementtraject? Neem vrijblijvend contact op met Cécile de Graaf via de mail: onlineloopbaanadvies@outlook.com

Door Cecile de Graaf

Welke karaktereigenschappen maken dat je meer dan gemiddeld last kunt hebben van stress? • 8 jaren geleden

Introversie + gevoeligheid + ambitie = burn-out?

Herken jij je erin dat je meer introvert van aard bent, gericht op anderen en ben je ambitieus? Welke relatie heeft dit met burn-out?

Lees verder › 2 minuten

Online contact Persoonlijk advies op maat Professionele begeleidingBegin direct